Stamppot met aardperen en prei en een rode wijnjus

Deze combinatie hebben wij ooit gegeten uit de Streekbox. Het is echt een geweldig lekkere combinatie en de enkele keren dat we hem maakten was het elke keer weer volop smullen.

Het origineel werd gepresenteert met een Entrecote, maar met biefstuk of ander lekker vlees is het ook prima. Je gebruikt de jus/aanbaksels van het vlees om de wijnjust af te maken.

Voorbereiding: Rode wijnreductie

Breng een fles wijn (Merlot of Cabernet Sauvignon) met een pot (400ml) kalfs (of vlees)fond aan de kook. Doe hier een grof gesneden ui, twee takjes tijm, een laurierblaadje een stuk of 10 peperkorrels bij en laat het inkoken tot ongeveer een derde. Schenk de saus door een zeef en houdt het apart.

Schil ondertussen 800 gram lekkere aardappelen en 400g aardperen. Snij een prei in ringetjes.

Alles samenbrengen.

Het is even een trucje om alles samen te brengen, maar als je het goed plant moet het lukken. Met name de stamppot kan wel even blijven staan.

Het is handig om warme borden in de oven te hebben staan. En zorg dat je vlees minimaal een half uur van de voren uit de koelkast ligt.

Zet de aardappelen en aardperen samen op en laat ze goed gaar koken (15-20 min). Smelt een beetje boter in een pan met dikke bodem en deksel en laat de preiringen daar langzaam in garen. Voeg hier een takje tijm aan toe. De prei moet smoren en zeker niet bakken.

Als alles gaar is, maak je er een stamppotje van met wat roomboter en een scheutje warme melk. De stamppot mag lekker glad zijn en vergeet niet vooraf het takje van de tijm te verwijderen. Zet dit even weg met een deksel erop.

Zorg dat een pan heet is om je vlees te braden. Braad je vlees kort aan en leg het ingepakt weg in aluminiumfolie. Dikker vlees eventueel nog even in de oven laten doorgaren.

Neem nu de rodewijnreductie en roer dit in de vleespan (niet teveel boter in de pan laten zitten) en roer alle aanbaksels goed los en door de jus. Neem een flinke theelepel Dijon mosterd en roer deze door de jus.

Zet het vuur laag en roer klontjes koude roomboter (tot 150g) door de saus tot hij mooi bindt en een beetje gaat glimmen.

Schep de puree en je vlees op de voorverwarmde borden. Giet een klein lepeltje jus over het vlees en laat de rest door de gasten zelf op tafel toevoegen. Flink wat saus door de stamppot mag van mij wel.

Overheerlijk!!!

 

Flattr this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *