Stoofvlees-pie

stoofpieBeroemd in Engeland en sinds vandaag met mijn Nederlandse eigen twist: De MeatPie maar nu met DraadjesVlees. Je hebt er even de tijd voor nodig en het bleek moeilijk een knappe foto te maken, maar de smaakpapillen werden prima verwend! Heerlijk om te maken op een herfstige zondagmiddag…

Ingrediënten

 • Stoofvlees (sucadelappen)
 • Laurierblaadje met drie kruidnagels
 • Boter
 • Ui
 • bosje selderij
 • wortel
 • platte peterselie
 • balsamico azijn
 • runderbouillonblokjes
 • klein beetje tijm
 • kruimige aardappel of maizena of allesbinder
 • Bladerdeeg (ik had aan een rol verse bladerdeeg krap voldoende)
 • droge bonen of zo om ‘blind’ te bakken.
 • beetje bloem
 • 1 ei

De maten en hoeveelheden zijn wat lastig vooraf aan te geven, maar je hebt ruimte zat om bij te sturen. Het hangt voornamelijk af van de grootte van je taartvorm of ovenschaal.

Het begint met stoofvlees en als het aan mij ligt zijn dat altijd sucadelappen. Ik had lekker veel genomen, maar je zou ook gewoon ruim een lapje per persoon kunnen nemen. Braadt dit even enkele minuten aan in ruim hete boter, voeg er een gesnipperde ui aan toe en het laurierblaadje en de kruidnagels.

(Een handige tip om de kruidnagels niet kwijt te raken is ze voorzichtig door het laurierblad heen te prikken!)

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voeg voldoende heet water toe dat alles net onder water staat en laat het minimaal anderhalf uur sudderen. Je hoeft alleen het waterpeil te controleren en af en toe de lapjes voorzichtig te draaien. Verwijder het laurierblaadje, zet het vlees apart en doe de jus in een kom. We gaan niet alles gebruiken maar gooi deze heerlijke jus niet weg na afloop! Je kunt het in de koelkast enkele dagen bewaren.

Je kunt een klein beetje van het ergste vet van het vlees eventueel verwijderen. Maar laat een klein beetje vet wel zitten voor de smaak!

Nu gaan we de taartvorm bakken: smeer je bakblik of ovenschotel in met boter en bedek dit met een dun laagje bloem. Bedek de vorm losjes met bladerdeeg en zorg dat het netjes aansluit bij de randen. Snij de randen aan de bovenkant gelijk met de vorm. Leg een bakpapiertje ruim in de vorm. Gooi hierin droge witte bonen of wat anders dat niet verbrand (rijst kan ook). Zet dit geheel ruim een kwartier in de oven. Haal het er daarna uit. Verwijder de blinde vulling (je kunt het hergebruiken om nogmaals blind te bakken) en laat de taart aan de lucht afkoelen, zodat het vocht verdampt.

Ondertussen heb je in de braadpan een klein beetje jus gedaan en daarin laat je wat uien, wortelen, een bosje fijngesneden selderij en champignons samen even aanbraden. Voeg een scheut Balsamico toe en het vlees. Voeg een halve liter hete bouillon toe (zo’n recept waarbij je je Cooker waardeert..).

Voeg een heel klein beetje tijm toe en de fijngehakte peterselie. Een beetje peper kan zeker ook.

En dan maar wachten en soms wat roeren. Zeker nog anderhalf uur terwijl alles lekker pruttelt. Proef af en toe en als het te zoet is kun je het krachtiger maken met wat extra bouillon. Zorg dat alles voorzichtig inkookt maar dat het wel vochtig blijft. Op een gegeven moment valt het vlees uit elkaar en dit is het moment om nog even goed te proeven en daarna alles te binden. Ik had wat restjes aardappel en wat bindmiddel. Het moet niet ‘nat’ meer zijn. Op zich kan dit nu afkoelen of je kunt meteen de pie gaan afbakken. Je hebt nog een half uurtje nodig voor je gaat smullen!

Zorg dat je oven weer op temperatuur is!

Smeer de bovenkant van de rand van je blindgebakken bladerdeeg in met geklutst ei. Lekker ruim insmeren! Vul de pie met je vulling en dek hem af met een mooie plak bladerdeeg. Zorg dat alles goed dichtgeplakt zit. Prik met een vorm hier en daar wat gaatjes en maak in het midden een gat om vocht te laten ontsnappen. Smeer de deksel ook lekker in met ei. Eventueel kun je de deksel versieren met wat restjes bladerdeeg. Bak de pie af in 20 minuten tot een half uur. Hij moet er mooi glimmend tot lichtbruin uitzien.

En nu smullen maar. Je kunt het eten met aardappelpuree, maar met wat stokbrood ging ook prima!

 

 

 

Flattr this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *